NALEWKI, PRZEPISY

Nalewka z truskawek

Skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor.

 

Składniki;

  • 1,5 kg truskawek
  • 300 ml spirytusu
  • 0,5 litra czystej wódki
  • 0,5 kg cukru
  • sok z dużej cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 200 ml wody
Wykonanie;
Truskawki szypułkujemy.  Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona).Po upływie tego czasu do owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 – 3 tygodnie.Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy .
200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny .
Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *