PRZEPISY

Papryka w occie z czosnkiem

Idzie jesień:)

  • Składniki;
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1 główka czosnku,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego,
  • 4 łyżeczki gorczycy,
  • liście laurowe 
  • na marynatę:
  • 1/2 l wody,
  • 100 ml octu 10%,
  • 8 łyżek cukry,
  • łyżka soli,

Wykonanie;
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok 25 minut.
RADA: czosnku można użyć więcej niż jedna główka:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *