PRZEPISY, PRZETWORY

Papryka w occie z czosnkiem

Aby cieszyć się owocami papryki po sezonie, warto zrobić z nich przetwory.

1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki czerwonej,
1 główka czosnku,
łyżeczka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego,
4 łyżeczki gorczycy,
liście laurowe
na marynatę:
1/2 l wody,
100 ml octu 10%,
8 łyżek cukry,
łyżka soli,

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok 25 minut.

RADA: czosnku można użyć więcej niż jedna główka:)

 

2 thoughts on “Papryka w occie z czosnkiem

  1. Może jak mój dzieć pójdzie do żłobka, to będę miała chwilkę na przetwory. Ta papryka wygląda bardzo dobrze. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *