PRZEPISY

Pieczone szparagi z pomidorkami 👁🦊

Składniki na 2 porcje:
500 g pomidork├│w koktajlowych
3 ÔÇô 4 ┼éy┼╝ki oliwy
s├│l i pieprz

1 p─Öczek szparag├│w
1/4 szklanki słonecznika

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrza─ç do 200 stopni. Do naczynia ┼╝aroodpornego wysypa─ç pomidorki, pola─ç oliw─ů, posypa─ç sol─ů oraz pieprzem i potrz─ůsn─ů─ç kilka razy, ┼╝eby zanurzy┼éy si─Ö w oliwie. Wsun─ů─ç do gor─ůcego piekarnika, piec przez 12 ÔÇô 15 minut do momentu, a┼╝ pomidorki p─Ökn─ů i zaczn─ů si─Ö karmelizowa─ç, czyli b─Öd─ů lekko z┼éote. To wa┼╝ne!
Na podpieczone pomidorki w┼éo┼╝y─ç surowe szparagi, posypa─ç s┼éonecznikiem, skropi─ç oliw─ů i piec kolejne 5 ÔÇô 8 minut, do momentu, a┼╝ migda┼éy si─Ö zrumieni─ů, a szparagi b─Öd─ů al dente.
Posypa─ç ┼Ťwie┼╝ymi zio┼éami j.

źródło Jadłonomia

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *