PRZEPISY

Pieczone szparagi z pomidorkami

To danie śmiało można zrobić z podwójnej porcji i wykorzystać jako baza do lunchy dla całej rodziny albo na kilka dni.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
    3 – 4 łyżki oliwy
    sól i pieprz
  • 1/2 kg zielonych szparag
    oliwa
  • słonecznik

Opcjonalnie kasza jaglana

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, Do naczynia żaroodpornego wysypać pomidorki, polać oliwą, posypać solą oraz pieprzem i potrząsnąć kilka razy, żeby zanurzyły się w oliwie. Wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 12 – 15 minut do momentu, aż pomidorki pękną i zaczną się karmelizować.
  2. Na podpieczone pomidorki włożyć surowe szparagi, posypać słonecznikiem, skropić oliwą i piec kolejne 5 – 8 minut,
  3. Posypać świeżymi ziołami jeśli są pod ręką,
  4. Można podawać z kasza

1 thought on “Pieczone szparagi z pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *