PRZEPISY

PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY)

 

Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.

Składniki:
* 1,2 kg mąki
* 2 szklanki cukru
* 1/2 litra miodu
* 150 g masła
* 100 g smalcu
* 3 duże jajka
* 1/2 szklanki zimnego mleka
* przyprawa do piernika 3 łyżki
* 3 łyżeczki sody
Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się połączą,odstawiamy do wystygnięcia .
Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.
Schłodzoną masę cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo jajka, a następnie po łyżce połowę mąki, później mleko i resztę mąki.
Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki
Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy o nim na 5 tygodni.
7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części,  wałkujemy na placki o grubości 1 cm i wielkości blachy z piekarnika  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut
Przekładamy powidłami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *