CIASTA, PRZEPISY

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

DZISIAJ PROPONUJE PLACEK KLASYK… CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ. LEKKIE I NIESAMOWICIE PUSZYSTE,SŁODKIE…MNIAM

 

Składniki;
Ciasto drożdżowe słodkie;
  • 200 ml letniego mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek + 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • 50 g śmietanki 36 %,
Nadzienie;
  • 600 g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • ziarenka wanilii,
Kruszonka;
  • 75 g masła,
  • szczypta soli,
  • 100 g mąki,
  • 75 g cukru trzcinowego,
Wykonanie;
Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle ucierając.Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy.Wlewamy śmietankę a następnie w dwóch partiach masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii.
Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek .
Pieczemy około 30 minut…smacznego

1 thought on “Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *