PRZEPISY

Pomidorowa z pieczonych pomidorów

Potrzebna jest jedynie wolna godzina, podczas której możemy poczekać, aż piekarnik wykona całą pracę za nas.

Składniki;

  • 2 kg pomidorów
    4 – 6 ząbków czosnku
    4 łyżki oliwy
    sól
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
    czarny pieprz
    szczypta cynamonu
  • 1 – 1 1/2 szklanki bulionu lub wody

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pomidory przykroić na pół, wykroić co większe szypułki i ciasno ułożyć w blasze do pieczenia. 

Pomiędzy nie wrzucić ząbki czosnku w łupinie, całość oprószyć solą, oblać oliwą i wsunąć do piekarnika. Piec przez przynajmniej 60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy czosnek.Wyciskamy dodajemy do pomidorów z reszta składników. Blendujemy. Na koniec wlewamy bulion .Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *