PRZEPISY

Pomidorowe curry z ciecierzycy

Podstawą tego przepisu są trzy składniki i kwadrans wolnego czasu.

Składniki na 3 – 4 porcje:

1 cebula
1 łyżeczka gorczycy,
1/2 łyżeczki soli
olej

1 łyżeczka kuminu, zmielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta płatków chili
szczypta cynamonu

1 puszka mleka kokosowego / 400 ml
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

3 puszki cieciorki

Wykonanie;

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, na dnie dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, gorczycę i sól, smażyć na średnim ogniu przez 4 – 5 minut.
  2. Do podsmażonej cebuli dodać kumin, kurkumę, chili oraz cynamon.  dodać kokosowe mleko, pomidory, sos sojowy oraz cukier.  gotować przez 5 – 8 minut, czyli do momentu, aż sos się lekko zagęści i zrobi się błyszczący.
  3. Dodać odsączoną ciecierzycę, zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 5 – 6 minut. Doprawić do smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *