CIASTA, PRZEPISY

Ptyś z bitą śmietaną i truskawkami

Ogromny ptyś, bita śmietana….i świeże truskawki:) 


Składniki;

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 12 dkg masła
  • 450 ml śmietanki kremówki,
  • laska wanilii,
  • truskawki,

Wykonanie;

Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się wchłoną. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanilii. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki…smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *