PRZEPISY, TARTY

Quiche z zielonymi szparagami

QUICHE TO POPULARNY W KUCHNI FRANCUSKIEJ PLACEK SKŁADAJĄCY SIĘ Z CIASTA KRUCHEGO I NADZIENIA WARZYWNEGO ZALANEGO JAJECZNO-ŚMIETANOWĄ MASĄ. MI SMAKOWAŁO BARDZO. TERAZ NA WAS KOLEJ;)

 
Składniki;
  • 15 dkg mąki,
  • 7 łyżek masła,
  • sól,
  • 2 szalotki,
  • 70 dkg zielonych szparag,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 200 ml płynnej śmietany,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz,
 
 
Wykonanie;
 
Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *