NA ZDROWIE, WAŻNE DLA ZDROWIA

Rabarbar…słów kilka

Rabarbar jest znakomitym dodatkiem do soków np z malinami, a także do placków drożdżowych czy drożdżówek.

Znany jest także kompot z rabarbaru. Roślina ta może być także wykorzystywana do produkcji wina owocowego. Możemy go także jeść na surowo z cukrem. Ma kwaskowaty smak. Zawiera żelazo,kwas jabłkowy i kwas szczawiowy wskutek czego usuwa wapń z organizmu i może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Występowały przypadki zatrucia rabarbarem które kończyły się śmiercią. Występuje wiele gatunków rabarbaru.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru – rzewień lekarski – ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 20 kcal w 100 g – i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.

Duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Rabarbar używany w kuchni nie jest tą samą rośliną, która już w tradycyjnej medycynie chińskiej znana była jako roślina lecznicza. Spośród około dwudziestu odmian rzewienia Chińczycy stosowali Rheum officinale, czyli rabarbar leczniczy. To odmiana rabarbaru o dużych liściach i kłączach sięgających nawet 3 metrów wysokości. W medycynie używa się głównie korzenia rabarbaru lekarskiego. Ciekawą informacją jest to, że w Chinach rabarbar do dziś zajmuje miejsce w pierwszej pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Stosuje się go tam np. jako środek na bolące zęby. Usmażony korzeń rabarbaru moczy się w alkoholu. W tak powstałej nalewce zanurza się wacik, który przykłada się na bolący ząb. Według tradycji, ból bardzo szybko mija.

Korzeń rabarbaru leczniczego ma też właściwości przeczyszczające.

Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.

Rabarbar świetnie nadaje się na kompot (jest niezwykle orzeźwiający i dobrze gasi pragnienie), kisiele, galaretki. Pyszne są placuszki albo ciasto z rabarbarem. Bardzo dobrze komponuje się z truskawkami, wówczas najlepiej wykorzystać go do zrobienia konfitur.

W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.

źródło Poradnik Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *