PRZEPISY

Rogale Marcińskie

rogale marcinskie

Rogal marciński to tradycyjny dla obszaru województwa wielkopolskiego wypiek z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i bakali, przygotowywany 11 listopada z okazji dnia św. Marcina.

SKŁADNIKI

  • 50 g – drożdży
  • 1 szklanka – mleka
  • 6 – jajek
  • 2 łyżki – cukru
  • 1 kg – mąki
  • ½ kostki – roztopionego masła
  • DEKORACJA
  • lukier z cukru pudru i cytryny
  • grubo siekane orzechy włoskie
  • NADZIENIE
  • 100 g – maku zaparzonego mlekiem
  • 100 g – orzechów włoskich zaparzonych mlekiem
  • 100 g – migdałów zaparzonych mlekiem
  •  szklanki – cukru pudru
  • 1 laska – wanili
  • 1 łyżka – kwaśnej śmietany

Wykonanie;

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną – aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 st. C na złoty kolor.
Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

 

źrodło Ewa Wachowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *