Boisz się, że owies do Wielkanocy nie zdąży wzejść? To nic. Zieloną łączkę na świąteczny stół uda ci się na pewno wyhodować z rzeżuchy, która nie tylko ładnie wygląda, ale też znakomicie smakuje i ma lecznicze właściwości. A jak już raz ci się uda, to może kiełki rzeżuchy zagoszczą w twojej kuchni na dłużej?
Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć.
Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.