MIKSTURY, ZIOŁOLECZNICTWO

Syrop z młodych pędów sosny (Pinus)

Dla Słowian sosna była przedmiotem używanym podczas Święta Wiosny.

Jej gałęzie obnoszono po domach, aby przysporzyć szczęścia mieszkańcom. To także święte drzewo demona Boruty, władcy lasu i opiekuna zwierząt. Wierzono, że zamieszkuje on starą sosnę. Dziś chętnie, zwłaszcza podczas Świąt Bożego Narodzenia, wkładamy gałązki sosny do flakonów, gdyż jej aromatyczna woń działa bardzo pozytywnie na wszystkich domowników.

Po dzień dzisiejszy wykorzystuje się terapeutyczne właściwości tego pięknego drzewa. Już krótki pobyt w sosnowym lesie, nastraja pozytywnie i dodaje energii witalnej. Igliwie drzewa używane jest do sporządzania nalewek i wyciągów w chorobach dróg oddechowych. Nalewkę ze świeżych pąków lub młodych pędów stosuje się w zaburzeniach metabolizmu. A w sprzedaży obok miodu spadziowego, ze spadzi drzew iglastych, w tym także sosny, występuje również miód sosnowy.

Syrop z pędów sosny – tradycyjną metodą

 Składniki:

  • Pędy sosny (około słoiczka)
  • Kilka kwiatostanów męskich sosny, też może się tam znaleźć
  • Cukier (około słoiczka), preferuję naturalny cukier brązowy
  • 100 – 200 ml alkoholu (najlepiej spirytusu, palinki, brandy, rumy i inne tego typu też dają radę)

Przygotowanie:

Pędy sosny zbieramy. Najfajniejsza część:)

Nie obieramy pędów, nie myjemy ich

Pędy najlepiej jest pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem.

Wkładamy do czystego słoiczka  i na wierzch lejemy jeszcze trochę alkoholu.  Ważne jest, aby górna warstwa była warstwą cukru.

Zostawiamy na słońce przez około 3 tygodnie (może być nawet 4).

W tym czasie sprawdzacie: jeśli widzicie, że cukier jest suchy i nic nie idzie, trzeba polać alkoholu. Już po dniu powinniście zauważyć, że objętość pędów w słoiczku się zmniejszyła, bo pędy zaczynają puszczać soki. Jeśli Wasze pędy są mało jędrne, to można dodać około 50 ml ciepłej wody.

źródło Klaudyna Hebda Blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *