CIASTA, PRZEPISY

Szarlotki w słoikach

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik…..

 

Składniki;

Kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej (typ 480),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 6 łyżek zimnej wody.
Nadzienie:
  • 3 średnie jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,

Wykonanie;

Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Nadzienie:  obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało się nimi wyłożyć dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinamy paski o grubości 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak aby się skleiły. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 20 min w 175 stopniach ( pamiętaj aby zdjąć wcześniej ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 min. Studzimy i zamykamy.
szarlotki w sloikach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *