CIASTA, PRZEPISY

Szybkie ciasto ze śliwkami

 Podajemy przepis na bardzo łatwe ciasto ze śliwkami. Sprawdź, jak je przygotować.

 

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek (ale mogą być także inne śliwki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy

 

Wykonanie;

  • Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Margarynę roztopić w rondelku i przestudzić.
  • Do margaryny wsypać cukier oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i dokładnie wszystko wymieszać.
  • Tortownicę (o średnicy 22–24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  • Do tortownicy wylać przygotowane ciasto.
  • Na ciasto wyłożyć równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów tortownicy.
  • Podawać posypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *