PRZEPISY

Uszka wigilijne

U mnie produkcje uszek już ruszyła…a u Was??


Składniki;

Ciasto;

  • 150 g mąki,
  • jajko,
  • ciepła woda,
  • sól,

Farsz;

  • 80 g suszonych grzybów,
  • 30 g czerstwej bułki,
  • bułka tarta,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie;

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka.
Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno siekamy i przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. potem jeszcze około 2 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *