ZIELNIK, ZIOŁOLECZNICTWO

W jaki sposób prawidłowo suszyć zioła?

Suszyć zioła można na kilka sposobów:

– Zioła można pogrupować w małe pęczki, związać sznurkiem i powiesić w przewiewnym, zacienionym miejscu, na przykład na strychu lub w piwnicy. Kuchnia nie będzie najlepszym miejscem, gdyż wówczas zioła mogą chłonąć kulinarne zapachy. Dodatkowo zioła można zapakować w papierową torbę z kilkoma dziurkami na górze, aby uchronić roślinę przed promieniami słonecznymi i kurzem. Warto zrobić to zwłaszcza przy ziołach, które lubią kruszyć się po ususzeniu, jak oregano czy tymianek.
– Można również na suszarce do ubrań położyć kawałek cienkiego materiału i luźno rozłożyć na nim zioła. Wówczas suszarka powinna stać w suchym, zacienionym miejscu z dala od promieni słonecznych.
– Aby przyspieszyć proces suszenia, zioła można ususzyć w piekarniku. Wystarczy na płaskiej blaszce położyć luźno zioła i włożyć do nagrzanego piekarnika. Temperatura nie może przekroczyć 35°C. Następnie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki. Przy tej metodzie trzeba uważać, aby zioła nie ususzyły się zbyt szybko i nie straciły aromatu.
 
W ten prosty sposób można zrobić zapasy suszonych ziół na zimę. Są zdecydowanie bardziej aromatyczne od tych kupionych w sklepie. Mają również bardziej intensywny kolor. Różnica jest naprawdę spora. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *