PRZEPISY, WEGETARIAŃSKO, ZUPY

Wegańska botwinka z mlekiem kokosowym

Zupa z botwiny nie zawsze musi smakować tradycyjnie i swojsko. Można ją przygotować w zupełnie odmienny sposób, chociażby właśnie z dodatkiem mleka kokosowego (idealnie dobrana para) i orientalnych przypraw – kuminu, ziaren kolendry (są bardzo aromatyczne, więc wystarczy dodać po szczypcie) i świeżym imbirem.

 

Składniki na 4 – 5 porcji:

3 cm świeżego imbiru
½ papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 pęczki botwinki z buraczkami
2 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kumin
sól i czarny pieprz
1 – ½ l bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego / 400 ml
1 – 2 łyżki soku z cytryny
świeża kolendra do podania

Przygotowanie:
  1. Imbir i czosnek obrać, papryczkę chili pozbawić pestek, a następnie wszystko drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.
  2. Liście botwinki grubo pokroić, buraczki wyszorować i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew obrać i pokroić w równą kostkę.
  3. Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodać tak przygotowane warzywa, szczyptę soli i kumin z kolendrą. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.
  4. Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

źródło Jadłonomia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *