PRZEPISY, ZUPY

WEGAŃSKI KREM Z CUKINII

PRZEPIS NA KREM z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom.

SKŁADNIKI:

2-3 cukinie

1 marchewka

1 pietruszka

5 cm kawałek pora (jasna część)

1 cebula

1 ząbek czosnku

600 ml bulionu warzywnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Cebulę i czosnek podsmażamy na szklisto na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *