CIASTA, PRZEPISY

Wegański sernik z fasoli

Ciasto jest  kremowe, lekkie, rozpływające się ustach.

 

Składniki na 10 porcji (tortownica 26 cm):

  • 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości
  • 300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody
  • 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki
  • 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka)
  • 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego
  • łyżka esencji waniliowej
  • 50 g karobu lub kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie;

Zblenduj wszystkie składniki:)

Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche ale nie może też być lejące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *