PRZEPISY

Wegańskie Brownie

Składniki na na foremkę wielkości około 20 x 20 lub inną niedużą foremkę:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
¾ szklanki oleju kokosowego,
¼ szklanki mocnej kawy

1 szklanka aquafaby / ilość z około 1 puszki ciecierzycy
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki orzechów laskowych
czekolada

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę posiekać i dodać do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
  2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.
  4. Na koniec orzechy niedokładnie posiekać, a czekoladę połamać na kawałki. Orzechy dodać do ciasta i ponownie krótko wymieszać, a całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut. Ostudzić i kroić na małe porcje, częstować wszystkich, którym chce się za coś wyjątkowego podziękować – tak jak ja Wam.

żródło Jadłonomia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *