PRZEPISY, WARZYWA

wegańskie leczo

Dzisiaj zrobiłam leczo niezwykłe, leczo wegetariańskie. Aromatyczne i pyszne

Składniki 

1 cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 – 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

2 papryki czerwone

2 żółte papryki
1 cukinia
1 łyżka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej

1 puszka krojonych pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów, obranych i wydrążonych
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę wydrążyć i pokroić w grubą kostkę, cukinii nie obierać i pokroić w równie grubą kostkę. Jeśli używacie wędzonego tofu, dodajcie je teraz.
  2. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i mocno zamieszać. Następnie dodać cukier i podsmażać przez 2 – 3 minuty.
  3. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, zamieszać i wsypać wszystkie rodzaje papryki. Smażyć przez kolejne 10 – 15 minut do czasu, aż papryka będzie całkiem miękka i delikatna.
  4. Na koniec dodać pomidory i dusić przez 5 – 8 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z ryżem, ziemniakami lub kluskami.

źrodło Jadłonomia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *