NALEWKI, PRZEPISY

Wiśnióweczka domowej roboty- lekarstwo o długiej tradycji

Nalewka wiśniowa – lekarstwo o długiej tradycji

Wiśniówka to trunek, który nie tylko wspaniale smakuje. Jej największą zaletą jest bardzo duża zawartość potasu, który jest bardzo potrzebny organizmowi. Dlatego nalewka wiśniowa jest polecana zwłaszcza osobom mającym problem z układem krążenia i sercem. Niewielka ilość nalewki, spożywana regularnie, pozwala także na pozbycie się z organizmu nadmiaru sodu, a tym samym wyregulować ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość magnezu, napój jest skutecznym sposobem na wzmocnienie i uelastycznienie ścianek tętnic i innych naczyń krwionośnych, chroniąc nas przed żylakami i zakrzepami.

Owoce wiśni mają także zbawienny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego. Wiśniówka pita na przykład w herbacie to dobry sposób na wspomaganie trawienia, poradzenie sobie z niestrawnością lub przejedzeniem. Co więcej, wiśnie stymulują żołądek i jelita do wydajniejszej pracy i pozwalają usunąć nadmiar toksyn i produktów przemiany materii z organizmu. Aby zadbać o układ pokarmowy wystarczy przed większym lub bardziej tłustym obiadem wypić około 30 ml nalewki.

Warto wiedzieć także, że wiśnie, nawet nasiąknięte alkoholem, są uważane za jedne z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Z tego względu można stosować je w profilaktyce nowotworów. Co więcej, wiśniówka zwiększa odporność organizmu na wiele innych bakterii i wirusów, pomaga także zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia – rozgrzewa i wzmacnia, przygotowując ciało do walki z chorobą.

Przepis

Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Po trzech dniach zlewamy sok. który gotujemy zbierając z góry szumowiny, następnie dolewamy spirytus w stosunku 1:1…. i tyle:)

źródło Fajny Ogród

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *