AJURWEDA, KUCHNIA

WZMACNIAJĄCY I REGENERUJĄCY BULION Z WARZYW

Jak głosi stara maksyma: niech pożywienie stanie się naszym lekarstwem. Ten bulion właśnie nim jest :).

Składniki;

  • 3-4 marchewki oczyszczone i przekrojone
  • 1 por oczyszczony i umyty
  • 1-2 pietruszki (korzeń) oczyszczona, umyta i przekrojona
  • kawałek oczyszczonego selera
  • 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 6-8 ząbków czosnku, obrane i przekrojone na pół
  • 1 cebula obrana i przekrojona na pół
  • kawałek dyni – jeśli nie masz może być np. cukinia
  • kilka listków jarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty
  • 4 suszone grzybki shitake
  • pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem)
  • 1 duży kawałek kombu
  • 3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół)
  • opcjonalnie 1-2 ziemniaki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej (lub innej)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 litry wody
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
Wykonanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła umieść w garnku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut.
źródło Agnieszka Maciąg

 

2 thoughts on “WZMACNIAJĄCY I REGENERUJĄCY BULION Z WARZYW

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *