AJURWEDA, KUCHNIA

ZAKWAS BURACZANY WG 5-CIU PRZEMIAN

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
szczypta cukru
30g chrzanu
łyżeczka kminku polskiego lub kminu rzymskiego
główka czosnku
3 łyżeczki soli
2,5-3 l przegotowanej i ostudzonej wody
D 3 łyżki wody z kiszonych ogórków (w wersji bezglutenowej) lub kawałek chleba razowego w wersji klasycznej

Obrane i pokrojone w plasterki buraki i warzywa wrzuć do 4,25 l szklanego słoja, dodaj w kolejności przyprawy, zalej przegotowaną wodą tak, aby przykryła wszystko – ok. 2,5 – 3 l. Na wierzchu połóż kawałek razowe chleba (przyśpiesza kwaszenie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *