PORADY, PRZEPISY, WIELKANOC

Zakwas na żurek

Żurek przygotowany na własnym zakwasie smakuje najlepiej. Przekonaj się sam 🙂

 

Składniki;
250 ml mąki żytniej / 1 szklanka/
,1 litr przegotowanej letniej wody,
3 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
2 ziarna ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu
Wykonanie;
Do słoja wsypujemy mąkę i zalewamy letnią nie gorącą przegotowaną wodą. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wrzucamy do słoja.Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie możemy dodać zakwas do żuru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *