PRZEPISY, WIELKANOC

Zakwas na żurek

Przygotowanie mojego  zakwasu na żur, jest to banalnie proste.

Jeśli się zastanawiasz czy warto samodzielnie w domu zrobić zakwas na żurek, podpowiadam po stokroć, że warto. Co prawda półki sklepowe pełne są żurku w słoikach, butelkach, torebkach, woreczkach foliowych, ale żaden nie dorówna smakowo temu, który samodzielnie przygotujesz w domu. Nie jest to skomplikowane, a samodzielnie ukiszony żur jest naprawdę super smaczny i zdrowy. Także polecam każdemu, komu zależy na dobrym smaku i chce zjeść coś dobrego i zdrowego.

Żury i barszcze białe to jedne z najstarszych zup polskich. Prawie każdy region Polski ma własny charakterystyczny sposób przyrządzania żuru. Podstawą każdego żuru jest oczywiście zakwas.

 

Składniki;
  • 250 ml mąki żytniej / 1 szklanka/
  • ,1 litr przegotowanej letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu
Wykonanie;
Do słoja wsypujemy mąkę i zalewamy letnią nie gorącą przegotowaną wodą. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wrzucamy do słoja.Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie możemy dodać zakwas do żuru.
zakwas na zur

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *