ZIELNIK, ZIOŁOLECZNICTWO

Zbieranie ziół

Planując zbieranie ziół, wybierz się w okolicę czystą ekologicznie. Najlepiej położoną z dala od dróg, po których jeżdżą samochody, i pól uprawnych, gdzie stosuje się nawozy chemiczne. Weź ze sobą duży i koniecznie płaski koszyk, żeby rośliny w nim układać dość luźno. Nie zbieraj ziół do foliowych torebek, bo szybko się w nich zaparzają i trącą wiele ze swych walorów.

Zbieranie ziół: kwiaty

Zbiera się je na początku kwitnienia (np. kwiaty rumianku, mniszka, podbiału) lub w pełni (np. kwiaty dziewanny, bławatka, jasnoty białej). Należy to robić w suche dni, najlepiej około południa, gdy nie ma już rosy, bo wilgotne kwiaty łatwo ciemnieją. Dlatego jak najszybciej zacznij je suszyć. W zacienionym przewiewnym pomieszczeniu rozłóż kwiaty cienką warstwą na papierze, by się nie zaparzały. Możesz też zrobić to w suszarce elektrycznej (do warzyw i owoców) albo w piekarniku – w temperaturze 30 C i przy uchylonych drzwiczkach. Prawidłowo wysuszone kwiaty powinny zachować naturalna barwę i zapach.

 

Zbieranie ziół: liście

Najlepiej zbierać młode listki przed okresem kwitnienia, najpóźniej w czasie kwitnienia, bo wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych. Liście powinny być suche – oczyść je z piasku, odrzuć te, które są pożółkłe lub mają plamy. Liście, tak jak kwiaty, najlepiej suszyć w warunkach naturalnych czyli w przewiewnym i ciepłym pomieszczeniu. Można je rozłożyć na płótnie albo na ramach z drewna obciągniętych gazą. Jeśli nie masz takich możliwości i musisz skorzystać z piecyka, to nie podgrzewaj go bardziej niż do 35°C i pamiętaj o uchyleniu drzwiczek. Dobrze wysuszone liście powinny się łamać, ale nie kruszyć na pył.

 

Jak przechowywać zioła?

Odpowiednie do tego są słoiki i butelki z ciemnego szkła, pudełka drewniane i kartonowe. Pojemnik musi być szczelnie zamknięty, żeby zioła nie chłonęły wilgoci i zapachów.

 

Zbieranie owoców i nasion

Zbiór owoców mięsistych rozpoczyna się, gdy są w pełni dojrzałe. Najlepiej rób to w suchy, słoneczny dzień. Zrywaj pojedyncze owoce (dzika róża, dereń, głóg) lub całe baldachy (jarzębina, czarny bez). Natomiast owoce z rodziny selerowatych (kminek, kozieradka, kolendra, czarnuszka, koper włoski, anyż) zbiera się, gdy dojrzewają, ale jeszcze się nie osypują – odpowiednie na to są pochmurne poranki. Ścinaj całe rośliny i wiąż je w pęczki. Potem podwieś pęczki pod sufitem, a pod nimi rozłóż papier lub tkaninę, na którą będą spadały wysuszone nasionka. Pozostałe musisz „wytrzepać” i rozłożyć, żeby doschły. Do suszenia owoców mięsistych możesz wykorzystać kuchenną suszarkę elektryczna lub piekarnik nagrzany do 35−40°C (pamiętaj o uchyleniu drzwiczek). W trakcie suszenia trzeba owoce dość często przewracać, żeby się nie sklejały i nie przypiekły.

źródło; Poradnik zdrowie

zbieranie ziol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *