PRZEPISY, ZUPY

Zupa dahl

Dahl – Indyjska zupa z soczewicy. Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy.


Składniki;

1szklanka czerwonej soczewicy 

2 litry wody 

1/2 łyżeczki kurkumy 

1 łyżeczka kminku indyjskiego 

1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 

1 łyżeczka startego świeżego imbiru 

1 łyżeczka mielonej kolendry 

2 łyżki ghee 

2 łyżki soku z cytryny 

2 łyżeczki soli 

2 pomidory (drobno pokrojone) 



Wykonanie;
Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać soczewicę, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu mieszając. W małym rondelku rozgrzać ghee i wrzucić nasiona kminku i gorczycy. Dodać starty imbir, liście curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *