PRZEPISY

ZUPA DYNIOWA Z CURRY

Dynia trafiła w XVI wieku do Europy za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Od 4000 lat p.n.e. była już uprawiana przez Inków, którzy znali kilkaset sposobów na jej przygotowanie. Do Polski to niesamowite warzywo dotarło ok. 1700 roku. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy. 

Mam smaka na dynię! Super, że już jest sezon, a dynia to ulubione warzywo .

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 750 g dyni (waga po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • świeża bazylia

WYKONANIE;

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
  • W większym garnku wlej bulion, ugotuj dynię i ziemniaki, dopraw solą .Pod koniec dodać curry i kurkumę.
  • Gotuj do miękkości i zblenduj..
  • Zupę przed podaniem posypać posiekaną bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *