PRZEPISY, WIELKANOC

Żurek Wielkanocny wegetariański

Dzisiaj przyszła pora na żurek wegetariański.U mnie w domu żurek wegetariański, jest właściwie jedynym żurkiem, który pojawia się na  stole.

 

Składniki;

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 listki laurowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • ugotowane jajka do podania

Wykonanie;

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obierz. Zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, jałowiec, pieprz i listki laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.Wyciągnij warzywa i do wywaru dodaj zakwas i zahartowany wcześniej jogurt.Dopraw solą jak wolisz już sam. Dodaj majeranek.Gotuj jeszcze przez około 10 minut.Podawaj z pokrojonym jajkiem na twardo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *